Hírek, események
Eredmények PDF Nyomtatás

Kaposvár városközpont funkcióbővítő városrehabilitációja c. projekt keretében újjászületett Kaposvár belvárosa. Az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztés Kaposvár belvárosának szívét érintette, teljessé téve egy két évtizede megkezdett folyamatot. A fejlesztési akcióterület a már sétáló utcaként működő Fő utca és a Kossuth tér folytatásában további két utcát kapcsolt be a gyalogos zónába. Az Ady Endre utca és a Noszlopy Gáspár utca is díszburkolatot kapott, a gépkocsik utcai parkolása teljesen megszűnt. Az átalakult városközpont jól megközelíthető maradt a gyalogosok számára: a gépjárműveket egy mélygarázs és egy kétszintes parkoló rejti. Szivárvány Kulturális Központként megújult a műemlék mozi. A Noszlopy utca évszázados fái alatt új, egész évben üzemeltethető vendéglátó teraszok, zenével és fényjátékokkal működő szökőkutak épültek.
A fejlesztési projekt a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által vezett, öt tagú konzorcium közös munkájának eredményeként valósult meg, melynek legfontosabb, számokban mérhető eredményeit az alábbi adatok jól tükrözik.


A projekt legfontosabb adatai:

 

 

 

Projekt időtartam

2008.12.18. - 2011.06.14.

Projekt elszámolható összköltsége

2 318 596 240 Ft

A megvalósításban részt vevő konzorciumi tagok

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Somogyi Korona Zrt

FŐTÉR Kaposvár Kft.

Korona Kft.

MIRA 2002 BT.

 

Legfontosabb indikátorok, eredmények

Mértékegység

Érték

Fejlesztéssel érintett terület nagysága

ha

33

Felújított épület alapterülete

m2

1 781,03

Víz, szennyvíz és csapadékcsatorna felújítása

fm

1 185,30

Akadálymentesített bejáratok száma

db

8

Parkolóhelyek száma

db

162

Akadálymentesített parkolóhelyek száma

db

5

Kiépített gyalogátkelők

db

9

Kiépített akadálymentesített gyalogátkelők száma

db

9

Közterületen ülőfelületek növelése

db

317

Köztéri szobrok száma

db

8

Ivókutak száma

db

2

Zöldfelület

m2

1 062

2012.június 05.

 
ZÁÉV PDF Nyomtatás

A ZÁÉV szerint időre elkészül a zeneház

2010. április 30. 11:31 Vas András

A projektmenedzser állítása szerint a nyári kamarazenei fesztiválra megnyithat a Szivárvány Zeneház.

Elkészül – jelentette ki magabiztosan Tollár József, a ZÁÉV Zrt. projektmenedzsere a kaposvári Szivárvány Zeneházról. A beruházót a napi 250 ezer forintos kötbér mellett az augusztusi nemzetközi kamarazenei fesztivál mind közelebbi időpontja is szorítja. Ám Tollár József a pénteki polgármesteri bejáráson megígérte: az eredeti határidőre, azaz augusztus hatodikára át tudják adni az épületet.

 A terepszint alatt öltözőket és próbatermeket alakítanak ki

Mely 1927–28-ban épült Lamping József tervei alapján, s a megyeszékhely fiatalabb lakói Szivárvány, az idősebbek Vörös Csillag Filmszínházként emlékezhetnek rá. Mozi most is lesz a többfunkciós, az eredetinél közel négyszáz négyzetméterrel nagyobb hasznos térrel rendelkező épületben.

A fesztiválra megnyit a Szivárvány Zeneház

– A terepszint alatt öltözőket és próbatermeket alakítanak ki – mondta Szita Károly polgármester a pénteki bejáráson. – Felül pedig zenei rendezvényeket, koncerteket lehet majd tartani, a kilencven négyzetméteres színpad kamaradarabok bemutatására lesz alkalmas, emellett az épület konferencia- vagy kiállítóteremként is hasznosítható lesz. Utóbbi esetben a mozgatható, háromszáz férőhelyes nézőteret vízszintesre állítják.

Műemléképületről lévén szó természetesen a homlokzati rész eredeti formájában újul meg, mint ahogyan a belső tér jellege is megmarad.

Az épület remekül illeszkedik majd a környezetbe

– Tizenhárom kaposvári cég dolgozik alvállalkozóként a ZÁÉV-nak – folytatta Szita Károly –, a beruházás 860 millió forintba kerül, melynek 49 százaléka uniós támogatás, a többit a város állja.

– Az épület remekül illeszkedik majd a környezetbe: hatalmas terasz lesz előtte, mely harmonizálni fog az utca többi szórakozóhelyének kiülős részeivel – vette át a szót Tollár József. – Közműproblémák miatt a pinceszint egy részén csak nemrég kezdődött el a munka. A jövő héten viszont már a mennyezeti résznek is nekiállunk. Nyújtott, néhány szakma esetében három műszakban, hétvégenként is dolgozunk, hogy időre elkészüljünk.

 
Parkolóhelyek PDF Nyomtatás

126 új parkolóhely a belvárosban illatkerttel

2010-05-25 10:29:25

A Kapos Hotel mögött épül az új parkolóház.

Kaposvár belvárosa átalakul, fejlődik. A már meglévő sétáló utca és a főtér folytatásában újabb funkcióbővítő rekonstrukció körvonalazódik, amelyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv DDOP-4.1.1/C-kiemelt konstrukciója keretében alakítanak át.

A beruházás hamarosan újabb állomásához érkezik: az Ady Endre utca északi, páros oldali tömbbelsője új funkciót és teljesen megújuló külsőt kap: a 12-14. szám mögötti felszíni parkolók bővítésével 33-mal több gépkocsi fér el. Ehhez egy kétszintes parkolólemez 49+44 férőhely építésével összesen 126 db új parkolóhely jön létre.

Mindhárom parkolóban akadálymentes parkolóhelyeket is kialakítanak. A parkolólemez az önkormányzat és a Kapos Hotel közös beruházása az alsó szint közforgalmú, míg a felső szint a szállodáé, ami által megoldódik a szálloda parkolási gondja is.

A parkoló építéssel az egész tömbbelső is rendezetté válik, mind az Ady Endre utca páros oldali, mind a Kontrássy utca páratlan oldali lakóházak számára is burkolt szerviz út készül, egységes kerítéssel és új kapubejárókkal. Az építkezés során vált nyilvánvalóvá, hogy az Ady Endre utca páros oldali lakóházainak csapadékelvezetése is elhasználódott, így ennek újjáépítése is megoldódik.

A kétszintes építmény oldalára futónövények fognak felkúszni, körülötte zöld felületek lesznek pihenőhelyekkel, és egy illatkertet is kialakítanak.

A parkoló lemez és kapcsolódó részeinek költsége közel 237 millió forint, ebből 118 millió forint a támogatás.

Az Ady Endre u. 12-14 mögötti felszíni parkoló bővítés és a szerviz utak várhatóan június végétől használatba vehetők lesznek.

A kétszintes parkoló lemez határideje 2010. augusztus 6 – de az önkormányzat már júliusban át szeretné adni a közlekedőknek.

 
Tovább épül PDF Nyomtatás

Kaposvár tovább épül

2010. máj. 25., kedd, 10.19.59

Kaposvár belvárosi fejlesztéseivel kapcsolatos közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a megyeszékhely polgármesteri hivatala. Ady Endre utca megújulásáról, az önkormányzat és a Kapos Hotel közös beruházásában megvalósuló parkolókról szól az alábbi anyag.

Sajtóközlemény

A belváros funkcióbővítő város-rehabilitációja


Kaposvár belvárosa átalakul, fejlődik. A már meglévő sétáló utca és a főtér folytatásában újabb funkcióbővítő rekonstrukció körvonalazódik, amelyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv DDOP-4.1.1/C-kiemelt konstrukciója keretében. A beruházás hamarosan újabb állomásához érkezik: az Ady Endre utca északi (páros) oldali tömbbelsője új funkciót és teljesen megújuló külsőt kap: a 12-14. szám mögötti felszíni parkolók bővítésével (33 új parkoló) és egy kétszintes parkolólemez (49+44 db parkolóhely) építésével összesen 126 db új parkolóhely jön létre. Mindhárom parkolóban akadálymentes parkolóhelyek is kialakításra kerülnek. A parkolólemez az önkormányzat és a Kapos Hotel közös beruházása (az alsó szint közforgalmú, míg a felső szint a szállodáé), ami által megoldódik a szálloda parkolási gondja is. A parkoló építéssel az egész többelső is rendezetté válik, mind az Ady Endre utca páros oldali, mind a Kontrássy utca páratlan oldali lakóházak számára is burkolt szerviz út készül, egységes kerítéssel és új kapubejárókkal. Az építkezés során vált nyilvánvalóvá, hogy az Ady Endre utca páros oldali lakóházak csapadékelvezetése is elhasználódott, így ennek újjáépítése is megoldódik. A kétszintes építmény oldalára futónövények fognak felkúszni, körülötte zöld felületek kialakítására kerül sor pihenőhelyekkel, és egy illatkert is.

A megújuló Ady Endre utca

A parkoló lemez és kapcsolódó részeinek költsége közel 237 MFt, ebből támogatás 118 MFt.
A beruházás kezdete: 2009. szeptember.
Az Ady E u. 12-14 mögötti felszíni parkoló bővítés és a szerviz utak várhatóan június végétől használatba vehetők lesznek.
A kétszintes parkoló lemez határideje 2010. augusztus 6 - de igyekszünk már júliusban átadni a közönség részére.

 
Jól halad a megújítás PDF Nyomtatás

Jól halad a belváros megújítása

2010.05.25, Kedd

Augusztusra készülhet el a megyeszékhely belvárosa. A polgármester arra emlékeztetett: a sétálóutca 1988-as megnyitásával kezdődő folyamat végére alakul át teljes egészében Kaposvár szíve.

A Noszlopy és az Ady utcákat is elzárják a forgalomtól, így válik hangulatossá Kaposvár belvárosa a nyár végére. A sétányok kialakítása azonban feladatokat is rótt a városra, hisz a forgalomtól elzárt területek peremén parkolókat kellett kialakítani. Az Ady utca déli részén több mint 300, a most épülő parkolóháznál pedig közel 130 új parkírozó lesz.

Szita Károly, polgármester, Kaposvár
- Befejeződik hosszú évtizedekre a belváros képének a kialakítása, a sétálóövezetek kijelölése, nem lesz több.

Az 1988 óta tartó rendezés érhet véget augusztusban. A Kossuth tértől délre sem lehet majd autózni, a kocsival érkezők a lakóházak közti parkolóházba innen, a Kontrássy utca felől tudnak majd behajtani.

- Ez az augusztus 6-i határidő ez tartható lesz, de elképzelhető, hogy pár nappal korábban az átadások már megtörténnek.

Legalábbis az Ady utcában és a belső akcióterületeken. A várakozásoknak megfelelően alakul a Városháza belső udvarán épülő kétszintes parkoló is, amit közforgalmi célra is használni lehet majd. Lemaradást a Noszlopy utca környéki munkáknál és a Szivárvány zeneháznál tapasztaltak az ellenőrök.

- Itt látunk kisebb lemaradást, de szerencsére a kivitelező olyan erőforrásokkal rendelkező szervezet, hogy a megfelelő létszámot biztosítani fogja, tehát az augusztus 6-át tartani fogják.

Több száz embernek adott munkát az építkezéssorozat eddig is - emelte ki Szita Károly. A 237 millió forintos beruházáshoz 118 milliós támogatást sikerült szereznie a kaposvári önkormányzatnak.

 
Parkolóház épül PDF Nyomtatás

Parkolóház épül Kaposvár belvárosában

2010. május 25. 13:20

Új parkolókkal bővül Kaposvár belvárosa, az Ady Endre utca mögött épülő parkolóházat várhatóan július végén adják át.

Az Ady Endre utca északi tömbje mögött épülő új parkolóházban tartott sajtótájékoztatót Szita Károly polgármester kedden. A helyszíni szemle során megtudtuk: a 12-14. szám mögötti felszíni parkolók bővítésével és egy kétszintes parkolóház építésével összesen 126 új parkolóhely jön létre Kaposvár belvárosában. Mindeközben már elkezdődött a térkövezés is, a teljes beruházás 237 millió forintba kerül, ebből 118 milliót támogatásból finanszíroz a város.

Jól halad az Ady Endre utca térkövezése


Szita Károly elmondta: a parkolóház az önkormányzat és a Kapos Hotel közös beruházása, az alsó szint közforgalmú lesz, míg a felső szint a szállodáé, ezáltal megoldódik a szálloda parkolási gondja is. A parkolóépítéssel az egész tömbbelső is rendezetté válik, mind az Ady Endre utca páros oldali, mind a Kontrássy utca páratlan oldali lakóházak számára is burkolt szerviz út készül, egységes kerítéssel és új kapubejárókkal.

  A kétszintes parkolóház határideje 2010. augusztus 6-a, de várhatóan már júliusban átadják


Szita Károly hozzátette: az építkezés során derült ki, hogy az Ady Endre utca páros oldali lakóházainak csapadékelvezetése elhasználódott, így ennek újjáépítése is megoldódik. A kétszintes építmény oldalát kúszónövényekkel futtatják be, körülötte pihenőhelyeket, parkot alakítanak ki és egy úgynevezett illatkertet, melyet különleges virágokkal ültetnek be.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az Ady Endre utcába nem hajthatnak majd be autók, kizárólag a Kontrássy utcából lehet megközelíteni a parkolókat.

Szita Károly polgármester azt mondta: a Noszlopy utca és a régi mozi felújításával, illetve a városháza alatti parkolók építésével teljes lesz a belváros sétáló övezetté való alakítása, melyet még elődje kezdett meg 1988-ban, ekkor hozták létre ugyanis a kaposvári sétálóutcát. A folyamatot aztán 2002-ben a Múzeumköz, majd 2003-ban a Teleki utca sétálóvá való alakítása követte, míg 2004-ben pedig a Kossuth teret zárták le és rakták le díszkővel.
A felszíni parkoló és az utak június végére elkészülnek, a kétszintes parkolóház határideje 2010. augusztus 6-a, de várhatóan már júliusban átadják. A rekonstrukció az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg.

 
Kaposvár Épül!
Kaposvár
Uszoda
Kaposvár Uszoda
Kaposvár
Agóra
Kaposvar Agóra
Kaposvár

Kaposvár